5 tips for å holde kjøleskapet ryddig

Publisert: 9. januar 2023 | Oppdatert: 4. november 2024

 

Lunsjpausen på jobben blir mye hyggeligere når medarbeiderne har tilgang på et kjøleskap. Da blir kjøkkenkroken en naturlig samlingsplass under lunsjpausen, hvor man enten deler på felles-mat eller oppbevarer matpakker, eller medbrakt pålegg. Dersom det får bygge seg opp rot og mat som har gått ut på dato, blir det lite hyggelig. Her får du 5 tips til hvordan holde kjøleskapet på arbeidsplassen ryddig.

Tips 1: Skap forankring

De aller færreste ønsker seg et rotete, skittent kjøleskap, men det kan være mange grunner til at det blir slik. Kanskje har man nok med å holde kjøleskapet hjemme oversiktlig, kanskje føler man at det ikke er tid i arbeidshverdagen. Kanskje bruker man det så sjeldent at man ikke føler eierskap til det. Ta det opp i plenum og bli enig om kjøleskap er noe dere skal ha i kaffesona, og hvordan det vil fungere.

Tips 2: Bruk oppbevaringsbokser i kjøleskapet

Oppbevaringsbokser gjør det enklere å navigere i kjøleskapet og holde orden. Du unngår at pålegg raser ut i hele hyllen og det blir enklere å stable ting. Sørg for at boksene er gjennomsiktige, slik at man lett ser innholdet, og at de er godkjent for oppbevaring av mat.

Hvordan dere velger å sortere innholdet i boksene er opp til dere. Dersom alt i kjøleskapet er felles, kan det være lurt å sortere etter type mat eller dato. Dersom medarbeiderne tar med egen mat til kjøleskapet, kan alle få hver sin boks. Husk da å merke disse med eierens navn.

Tips 3: Gi alle ting bestemte plasser

Ting som ikke oppbevares i bokser burde gis faste plasser i kjøleskapet. Drikkevarer og frukt er gode eksempler på ting som ofte blir dyttet inn mellom oppbevaringsboksene, lekker ut og blir fort dårlig. Noe vil være naturlig å legge i kjøleskapsdøra, men et godt tips er å merke plasser til disse tingene. Da blir det lettere å finne plass og hver enkelt blir mer ansvarliggjort. 

Tips 4: Merk alt med dato og navn 

Sørg for at det ligger tusj og lapper tilgjengelig, slik at alt som kommer inn i kjøleskapet, enkelt kan merkes. Dersom de ansatte ikke har hver sin oppbevaringsboks, er det lurt å merke alle matvarer med navn og dato for når de ble satt inn. Da blir opprydningen mye lettere, også når ansatte er syke eller selv har glemt at de har satt ting i kjøleskapet.

Tips 5: Lag rutiner for opprydning, men vis skjønn

Lag rutiner for hvor ting skal stå, når det skal ryddes og hva som må kastes, men vær rause med hverandre. Det er ikke noe hyggelig å finne matboksen sin i søpla fordi man har glemt å merke den en trøtt morgen. Et godt tips er å rullere ansvaret mellom medarbeiderne hver uke, slik at alle blir ansvarliggjort. Kanskje bedriften kan bidra med noe hyggelig i lunsjpausene hver fredag, eventuelt. om man spleiser på brus eller sjokolade siste fredag i måneden? Da vil de ansatte knytte et sterkere eierskap til kaffesona og ansvarliggjøre hverandre.